Fotografe Marilène Dubois

Kan fotografie werkelijk creatief zijn? Of legt ze alleen vast wat er al is? Creatief zijn met een camera vereist een soort evenwichtskunst, dat betekent dat je moet leren omgaan met onvoorspelbare gebeurtenissen. Creativiteit houdt in dat je momenten vastlegt met persoonlijke flair en vooral op geheel op eigen wijze.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het beeld werkt nog beter als er een idee achter zit en het niet bedoeld is om alleen maar mooi te zijn. Het hoeft niet altijd een hoogdravend beeld te zijn, het feit dat je een bedoeling had met het maken van de foto maakt hem ook vanzelf interessanter voor de toeschouwer.

Een creatieve ontwikkeling kan bereikt worden door steeds een bepaald element van een foto te verbeteren: de weg van geleidelijke verbetering, de kunst van het nemen van kleine stappen. De stap-voor-stapmethode is niet in elke situatie bruikbaar, maar het geeft wel een grote mate van flexibiliteit. Zo behoud je datgene wat al goed is, in plaats van alles voor een ‘creatief idee’ op zijn kop te zetten. 

Een van de leerdoelen van de cursus is om een foto op verschillende onderdelen te analyseren. Vervolgens leer je om aan de hand van je eigen creativiteit aan die verschillende lagen te werken om zo samen met de docent tot interessantere foto’s te komen.

‘Je moet nadenken voor en na het fotograferen, niets tijdens’ Henri Cartier-Bresson

‘Als je niets te vertellen hebt, zeggen je foto’s ook niet veel’ Gordon Parks